Agnes Westerhof heeft iets te vertellen

GENDRINGEN – Sommige mensen hebben een leven waarvan je denkt: “Daar zou ik wel een boek over kunnen schrijven.” Agnes Westerhof uit Gendringen heeft niet gewacht tot iemand anders dat doet, maar is vanaf 2002 al bezig om alles wat ze meemaakt toe te vertrouwen aan het papier. Inmiddels heeft ze 23 boekjes vol geschreven met spreekwoorden, korte gedachten en bemoedigingen. “Ik heb wel iets te vertellen”, vindt Agnes zelf en daarom houdt ze op eerste paasdag een presentatie over haar boeken in de theaterzaal van de DRU Cultuurfabriek onder de titel ‘De genegenheid doet zich voor’.

Door Walter Hobelman

Agnes vindt zichzelf een gedreven persoon. “Wel in de positieve zin van het woord”, benadrukt ze. “Mijn leven vormt de inspiratiebron voor mijn boeken.” Haar boeken worden door haarzelf vormgegeven en hebben een herkenbare vorm. Het zijn geen romans, maar meer ‘boekjes die je binnen handbereik houdt om zo af en toe weer even ge├»nspireerd te worden of te zoeken naar een omschrijving bij woorden die gevoelens weergeven. De tekst wordt ondersteund met foto’s en tekeningen.
Het leven van Agnes heeft ups en downs gekend, “Maar dat hoeft allemaal niet in de krant”, vindt ze. Gaandeweg haar leven heeft ze ontdekt dat woorden soms erg kwetsend en negatief gebruikt worden en dat mensen tegen wie die woorden worden gezegd er behoorlijk van uit balans kunnen raken. “In mijn boekje ‘woorden die je uit balans kunnen brengen’ heb ik er een groot aantal verzameld en van een toelichting voorzien. Ik vind dit boekje wel een handboek voor therapeuten, omdat die soms niet beseffen hoe woorden bij iemand anders binnenkomen. Mensen kunnen zichzelf alleen maar corrigeren als ze zich bewust zijn van wat ze hebben gedaan”, meent Westerhof.
Maar Westerhof beperkt zich niet tot alleen maar spreuken en wijsheden. Ze heeft ook een kinderboek geschreven met de titel ‘Zes en drie is vriendschap’. Vol trots vertelt Agnes dat dit boek vertaald wordt in het Achterhoeks en in het Duits.” En er wordt ook een tekenfilm van gemaakt”, verklapt ze.
Westerhof heeft het schrijverstalent van haar moeder meegekregen. “Als mijn moeder voor elke gedicht dat ze in haar leven heeft geschreven een euro zou hebben gekregen dan was ze hartstikke rijk geweest”, meent Agnes. “Ik ben dankbaar dat ik dat talent van haar heb meegekregen en draag mijn boekjes daarom ook aan moeder op. “Ze zei altijd dat je dingen goed moet doen of niet moet doen. En dat heb ik met mijn boekjes dus gedaan. Die zijn goed. Maar het is wel een heel proces geweest voordat ik er tevreden over was.” Ook een paar van haar oude schoolmeesters hebben Agens altijd aangespoord te schrijven. “Ik ben er als kind op de Bontebrugschool al mee begonnen en toen werd er al gezegd dat ik een schrijfster zou worden”, vertelt Westerhof.
Aan creativiteit en idee├źn ontbreekt het haar niet. Ze is de afgelopen maanden druk geweest om haar presentatie voor te bereiden en de boekjes in diverse samenstelling in een mooi vormgegeven doosje verkoop klaar te maken. “Sommige boekjes horen eigenlijk bij elkaar en die ga ik dan ook in gezamenlijkheid aanbieden. En natuurlijk zijn de boekjes ook los te koop, maar dan mis je misschien de verbindende schakel.”
Voorlopig is Agnes nog niet klaar met schrijven. “Ik ‘bater’ gewoon door”, lacht ze. Ze blijft alles wat haar bezig houdt van zich afschrijven. “Ik wil mensen steun en kracht geven en vanuit herkenbaarheid helpen om respectvol met elkaar om te gaan in deze wereld.”
De presentatie van Agnes in de DRU in Ulft begint zondag 16 april om 13.30 en duurt tot 15.00 uur. Vanaf 13.00 uur is de ontvangst en kan men al een kijkje nemen bij haar boeken. Na afloopt is er tot 17.00 uur gelegenheid om de boekjes te kopen en met de Gendringse schrijfster te praten. Iedere bezoeker krijgt ene passend cadeautje mee naar huis. “Maar wat dat is moet nog even een verrassing blijven tot zondag”, aldus Agnes.

Leave a Reply